pexels-karolina-grabowska-5387261-scaled-e1651840795338

Checklist Wtza, Moet jij als ondernemer voldoen aan deze wetgeving?

Op 1 Januari 2022 is de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza) in werking getreden, wat gevolgen heeft voor jou als ondernemer. Wil je zeker weten dat je alles goed geregeld hebt of wat je nog moet regelen om aan de Wtza te voldoen? Dat hebben we voor je op een rijtje gezet in deze blog.

In onze Wtza-Checklist vind je een handig overzicht van de stappen die je moet doorlopen om te voldoen aan de Wtza verplichting!

Stap 1: Wie moeten er voldoen aan de Wtza?

Als ondernemer in de ‘zorg’ krijg je te maken met verschillende wet- en regelgeving, zoals de Wet Kwaliteit Klachten en geschillen zorg (Wkkgz) en de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza).

Misschien voel jij je als ondernemer geen zorgaanbieders en twijfel je of deze wetgeving op je van toepassing is. We hebben daarom de branches voor je op een rijtje gezet:

  • Cosmetische branche
  • Medische branch
  • Complementaire- en alternatieve branche
  • Psychische branche

Binnen deze wetgeving zijn er verschillen. Zo is de Wkkgz gericht op de eisen waaraan jij als ondernemer en zorgaanbieder moet voldoen. De Wtza heeft enkel een meldplicht, maar dwingt je hierbij wel om de eisen omtrent de Wkkgz goed geregeld te hebben.

Deze twee wetten liggen in elkaars verlengde, waarbij de Wtza je dwingt om ervoor te zorgen dat je de eisen omtrent de Wkkgz op orde brengt. Alle ondernemers die vallen onder de Wkkgz hebben dan ook een meldplicht middels de Wet toetreding zorgaanbieders.

Deze verplichte melding moet voor 1 Juli 2022 geregeld zijn!

Hoe weet je of je als ondernemer valt onder de Wkkgz?

Voordat je je bezig gaat houden met de Wet toetreding zorgaanbieders is het belangrijk om te weten of jij als ondernemer met jou werkzaamheden valt onder de Wkkgz.

Deze wetgeving is er voor ondernemers die werkzaam zijn in eerder genoemde branches, waarbij er met jou behandelingen een kans bestaat op lichamelijke of geestelijke schade.

In ons Wkkgz stappenplan hebben we alles op een rijtje gezet voor je, zodat je direct kunt controleren of de Wkkgz op je van toepassing is. 

Stap 2: Sta je al ingeschreven in het Zorgaanbiedersportaal?

Nu je weet dat je onder de Wkkgz valt, kun je je inschrijving bij het Zorgaanbiedersportaal gaan regelen. Het kan zijn dat jij al bekend bent bij het Landelijk Register Zorgaanbieders (Lrza) en je de inschrijving niet nogmaals hoeft te doen. Zoek jezelf daarom eerst op in het Zorgaanbiedersportaal om te controleren of je al bekend bij bij de Inspectie.

Sta je nog niet in het Zorgaanbiedersportaal, dan kun je jezelf inschrijven in het Landelijk Register Zorgaanbieders (Lrza).

Hier kun je jezelf opzoeken in het Zorgaanbiedersportaal.

Sta je al in het Zorgaanbiedersportaal?

Het kan zijn dat je de melding krijgt dat je al staat ingeschreven in het Zorgaanbiedersportaal (Lrza), wat moet je dan doen?

Wanneer je al vermeld staat, dan ben je verplicht om te voldoen aan de wet- en regelgeving die op jou van toepassing is.

  • Een van die wetgevingen is de Wkkgz, heb je die eisen nog niet op orde, download dan onze Wkkgz Checklist. Deze kun je hier downloaden>>Wij begeleiden ondernemers die moeten voldoen aan de Wkkgz, deze eisen op orde te brengen op een manier die past bij hun onderneming. We doen dit middels ons Wkkgz Compleetpakket, waarmee je direct toegang krijgt tot onze unieke online methode. Met dit pakket breng je gegarandeerd de Wkkgz eisen op orde!

Stap 3: Je hebt een eHerkenning nodig om te voldoen aan de Wtza

Je hebt jezelf opgezocht in het Landelijk register Zorgaanbieders en je hebt jezelf niet kunnen vinden. Het is dan belangrijk dat je deze inschrijving gaat regelen voor je onderneming.

De inschrijving in het Zorgaanbiedersportaal kun je enkel doen wanneer je een eHerkenning hebt, die ervoor zorgt dat jij als ondernemer op een veilige maniers gebruik kan maken van deze dienstverlening. Het is een soort zakelijke DigiD.

Een eHerkenning aanvragen kan eenvoudig voor 16,- per jaar. Je hebt daarbij beveiligingsniveau H2+ nodig.

Stap 4: Je kunt je nu ook inschrijven bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ)

In de vorige stappen heb je gecontroleerd of je moet voldoen aan de Wkkgz, of je in het Zorgaanbiedersportaal staat en je hebt een eHerkenning. Je bent er nu klaar voor je om te voldoen aan de meldplicht die staat beschreven in de Wtza.

Je aanmelden bij de IGJ doe je via een vragenlijst die ongeveer 10-15 minuten tijd in beslag neemt.
De vragenlijst van het CIBG / IGJ vind je hier>>

Waarvoor kun je terecht bij Zorg voor Zzp?

Wij begeleiden ondernemers die moeten voldoen aan de Wkkgz om de eisen omtrent deze kwaliteitswetgeving op orde te brengen, op een manier die past bij je onderneming. Dit doen we middels ons Wkkgz Compleetpakket, waarbij je toegang krijgt tot onze unieke online methode.

Heb je daarnaast ook behoefte aan een beroepsaansprakelijkheidsverzekering, dan kun je kiezen voor het Wkkgz Pluspakket, waarbij je een dekking hebt van 1,25 miljoen per klacht.

Kom je er niet uit om te voldoen aan de meldplicht dan hebben we een  videocursus, waarin we je begeleiden in alle stappen die je moet doorlopen om alles omtrent de meldplicht geregeld te hebben.