JOSE HOEKSTRA

Ervaringsdeskundige Psychose

Hallo! Ik ben José Hoekstra en wil als ervaringsdeskundige met psychosen graag bijdragen aan dit platform. Nadat ik mijn studie culturele antropologie had afgemaakt vertrok ik op wereldreis, waar ik in 1992 tijdens een meditatieretraite een kundalini ontwaken meemaakte.

Op dat moment wist ik niet wat mij overkwam en werd ik psychotisch door deze ervaring van enorm sterke opstijgende energie. In de jaren daarna ontwikkelde ik een bipolaire stoornis, waarbij ik vooral een psychosegevoeligheid heb. Omdat ik steeds ook veel spirituele ervaringen kreeg in deze episoden volgde een lange zoektocht met veel bewustwording en therapie onderweg.

Ik volgde een opleiding bewegingsexpressietherapie en deed zelf veel lichaamswerk waardoor ik uiteindelijk weer goed in mijn lichaam landde. Er kwamen in de loop der tijd trauma’s naar boven die ik verdrongen had en die om uitwerking vroegen.

Pasfoto Zorg voor ZZP

Voor mij werd het concept spirituele crisis iets dat mij hielp om te zien dat ik niet alleen psychiatrische problematiek had, maar ook in een spiritueel en emotioneel proces was beland. Ik maakt er een website over: www.kundalinicrisis.nl die in de loop der jaren door veel mensen werd bezocht die hierin ook hun eigen proces herkenden. Velen mailden me en velen stond ik ook aan de telefoon te woord vanuit ervaringsdeskundigheid, vooral om hen her-  en erkenning te kunnen geven dat het om een authentiek proces gaat – je bent niet gek, ook al kun je de gekste dingen meemaken.

Sinds een aantal jaren ben ik mede organisator van Crazywise Conference, een regelmatig terugkerende conferentie waarbij we er van uitgaan dat psychosen meer zijn dan ziekte alleen, zij kunnen ook een sterk transformatieve ervaring zijn voor degene die dit meemaakt. Ruimte geven aan alternatieve benaderingen voor psychose staat centraal bij Crazywise Conference: www.crazywise.nl

Daarnaast ben ik sinds een jaar of vijf werkzaam als ervaringsdeskundig cliëntondersteuner en docent bij De Hoofdzaak in Alkmaar, een herstel- en zelfregiecentrum.

Voor mij is het een missie om aandacht te vragen voor de relatie tussen psychosen en spiritualiteit. Ik ben er van overtuigd dat hoe meer wij ruimte gaan scheppen voor de persoon om op zoek te gaan naar zingeving en betekenis van de psychosen in diens leven, hoe meer heling mogelijk is.

INSPIRATIE VAN JOSE

pexels-tatiana-1083981

De menselijke maat! Therapeuten die vanuit hun hart net even buiten de lijntjes kleuren maken het verschil.

pexels-photo-7397493

Psychose of spirituele crisis | in gesprek met Jose Hoekstra

DIRECT AANMELDEN VOOR DE KLACHTENREGELING?