763

Hoe bereken ik mijn uurtarief als zzp’er in de zorg?

Per 2021 gaan er wijzigingen aankomen voor het hanteren van een uurtarief. De overheid gaat een minimumtarief hanteren voor zelfstandigen. Maar hoe bereken je eigenlijk een goed uurtarief?

WAT WIL JE VERDIENEN?

Om tot een juiste berekening te komen van het uurtarief is het belangrijk om je maandelijkse salaris te bepalen. Wat wil je elke maand verdienen? Bereken dit maandsalaris vervolgens door naar een jaarsalaris door het met 12 te vermenigvuldigen.

WELKE KOSTEN MAAK JE MET JE ONDERNEMING?

Als zelfstandigen krijg je te maken met bijkomende kosten buiten je salaris, we noemen dit ook wel je ‘overhead’. Kosten die onder de overhead van je bedrijf vallen zijn doorlopende kosten die jij moet maken om je bedrijf draaiende te houden. Dit zijn je maandelijkse of jaarlijkse vaste kosten. Om te voorkomen dat je verlies draait maken we de overhead kosten ook inzichtelijk, naast je gewenste salaris voor een juiste berekening.

Kosten die vallen onder de overheid zijn bijvoorbeeld:

• Kantoor-, of winkelpand
• Internet, telefoon, televisie
• Accountant / boekhoudkosten
• Marketing
• Software
• Abonnementen
• Auto / brandstof

Naast de bovenstaande kosten is het ook van belang om verder te denken aan reserves die je wellicht in de toekomst gaat nodig hebben.

Daarom ook deze 4 kostenposten voor je:

Verzekeringen: Als zzp’er dien je je eigen verzekeringen te regelen, waar voorheen je werkgever dit deed.
Verzekeringen die noodzakelijk zijn voor de meeste zzp’ers zijn: Arbeidsongeschiktheidsverzekering, Beroepsaansprakelijkheidsverzekering en een WA Verzekering.

Pensioen: Als zelfstandigen bouw je niet automatisch een pensioen op. Het is daarom belangrijk om een inkomen te regelen voor later. Dit kan door te sparen, investeren of door je aan te sluiten bij een pensioenfonds.

Omzetbelasting: Niet alles wat je op je rekening gestort krijgt kun je gebruiken om je kosten mee te dekken of om je salaris van te betalen. Elk kwartaal draag je omzetbelasting af, oftewel je BTW. Op alle facturen die jij stuurt wordt er BTW gerekend, deze BTW moet je elk kwartaal afdragen. Alle BTW die je betaald hebt over je inkoopfacturen mag je hier vanaf trekken.

Inkomstenbelasting: Aan het einde van het jaar doet je accountant of boekhouder de jaaraangifte. Wanneer je werkzaam bent in loondienst wordt dit al van je salaris afgehouden. Als zelfstandigen draag je dit aan het einde van het jaar af, houd hier rekening mee en bereken in welke belastingschijf jij valt.

JE BENODIGD JAARINKOMEN

Je hebt bepaald wat je per jaar wilt verdienen en daar tel je de overhead kosten bij op.

Een voorbeeld:
Jaarsalaris: €45.000,- + Overheadkosten €20.000,- = €65.000,-.
In dit voorbeeld dien je dus minimaal €65.000,- te gaan verdienen als zzp’er.

HOEVEEL UUR WIL JE WERKEN?

In Nederland leeft bijna 9% van de zelfstandigen onder het bestaansminimum, terwijl ze (meer dan) voltijd werken. De overheid wil dit in 2021 laten afnemen door een minimumuurtarief vast te stellen.

Als zelfstandigen zul je in de praktijk altijd meer uren maken dan wanneer je in loondienst bent. In deze berekening gaan we reëel berekenen hoeveel uren je moet werken om te komen tot het benodigde jaarsalaris. We houden in deze berekening namelijk ook rekening met vakantiedagen en uren die niet declarabel zijn, oftewel uren die je moet maken voor je onderneming maar die niet betaald worden.

Rekenvoorbeeld: Een jaar heeft 52 weken * 40 werkbare uren. Dit zijn 2.080 uur. Hou daarbij rekening met 5 weken vakantie per jaar. Dit zijn 25 dagen * 8 uur, dus 200 uur. Je bent van alle uren die je hierboven hebt berekend niet 100% declarabel, maar slechts 25%. Dit betekent dat je 25% van de tijd, werkt aan je bedrijf waarvoor je geen factuur kunt sturen. De totale uren die je werkt zijn daarmee: 2.080 – 200 uur X 75% = 1.410 declarabele uren.

DAN WORDT DIT JOUW UURTARIEF

In de stappen hiervoor heb je bepaald hoeveel je per jaar wilt verdienen en welke bijkomende kosten daarbij horen. In de stap daarna heb je berekend hoeveel uren je per jaar kunt maken, waarbij we een marge van 25% hebben aangehouden voor uren die niet declarabel zijn. Als ondernemer werk je hard dus ook vakantie is belangrijk, hiervoor heb je tijd en een inkomen nodig. De meeste mensen in loondienst krijgen elk jaar 5 weken vakantie, als ondernemer moet je hier dan ook minimaal vanuit gaan.
Met al deze stappen op een rij is het berekenen van een uurtarief nu makkelijk. Je deelt namelijk je benodigd jaarinkomen met het aantal declarabele uren om tot je uurtarief te komen.

Rekenvoorbeeld: €65.000,- / 1.410 uur = €46,- per uur.
Prijzen zijn voor zelfstandigen altijd ex. Btw, let daar wel op anders klopt je berekening niet meer!

WAT ALS DIT UURTARIEF VOOR JOU NIET HAALBAAR IS?

Zoals al eerder genoemd heeft de overheid een aantal wetswijzigingen klaar staan die per 2021 van kracht gaan worden en die betrekking hebben op het minimumtarief voor zzp’ers. Hoeveel moet je werken als je €16 per uur verdient en jaarlijks €40.000,-  (salaris) wilt verdienen?

Rekenvoorbeeld: €65.000,- / €16,00,- per uur = 4.062 uur

Als we dat terugrekenen naar uren per week dan zou je 78 uur per week  aan declarabele uren moeten werken, wat onmogelijk is.
Het berekenen van een goed uurtarief is van groot belang, doorloop daarom alle stappen zorgvuldig om tot een goed uurtarief te komen. Werk jij op dit moment met een uurtarief wat lager is dan €30,00,- per uur, dan hebben we via deze blog meerdere rekenvoorbeelden, waarmee je ondanks een laag uurtarief toch aan een goed jaarinkomen kunt verdienen!