pexels-elina-sazonova-2072583

In rust met vakantie – Challenge Dag 1: Voorbereiding

Jaaaaaa, welkom bij de eerste dag van de ‘In rust met vakantie – Challenge waarin we de komende 5 dagen tips delen om zakelijk goed te kunnen afronden, zodat jij in alle rust kunt gaan genieten van je welverdiende vakantie.

Heel waarschijnlijk ben je al een tijd niet meer met vakantie geweest en ben je er echt aan toe. Hoe fijn is het als je dan ook weer helemaal opgeladen, met frisse energie en weer een opgeladen hoofd terugkomt?
Op dag 5 van de Challenge geef ik dan ook tips om tijdens je vakantie goed voor jezelf te zorgen, zodat naast genieten van het nietsdoen, je ook juist in activiteiten je oplaadmomenten kunt vinden.

Maar voordat je zover bent, is ook een goede zakelijke afronding nodig. Hoe meer je alles goed voorbereid voor je met vakantie gaat, hoe meer rust jij kunt ervaren en hoe minder, of zelfs niet, jij gestoord wordt tijdens de periode dat jij even niet aan het werk bent.

Vervanging regelen

Als zzp’er werk je alleen en is er geen personeel wat taken van je kan overnemen, dat kan wanneer je met vakantie gaat lastig zijn. Wie gaat jouw werkzaamheden overnemen wanneer jij met vakantie bent? Regel je dit zelf of doet iemand anders dit? Werk je voor een instelling of heb je je eigen praktijk?

Allerlei factoren die meespelen bij het maken van je keuze, hoe jouw werkzaamheden opgevangen worden.
Binnen de Wkkgz wordt er niet gesproken over het verplicht regelen van vervanging, maar het kan zijn dat jij dit wel wilt regelen, zodat je niet je praktijk hoeft te sluiten.

Ondanks dat in de Wkkgz het geen eis is om vervanging te regelen, zijn er wel enkele keurmerken die een vervangingsplicht als eis stellen, met name in de reguliere zorg. Vervanging regelen kan erg prettig zijn, maar er komen ook redelijk wat verantwoordelijkheden bij kijken. De wettelijke verplichtingen die komen kijken bij het regelen van vervanging behandelen we hieronder.

Vergewisplicht

Mocht je ervoor kiezen om iemand jouw werkzaamheden over te laten nemen, zodat je praktijk niet gesloten is tijdens je vakantie, dan krijg je te maken met de vergewisplicht.
In het kort betekent dit, dat jij verantwoordelijk bent om degene die jij inhuurt te controleren op bevoegd- en bekwaamheden.

Er zijn verschillende manieren om dit te doen:

• Navraag doen bij eerdere werkgevers/opdrachtgevers;
• Indien van toepassing: het BIG-register raadplegen;
• Het Waarschuwingsregister Zorg en Welzijn raadplegen;
• Navraag doen bij de IGZ;
• Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) vragen
(Voor Wlz-zorg is dat voor ZZP’ers/solistisch werkende zorgverleners verplicht)

Het is niet verplicht om al deze manieren op te pakken, maar enkel een Verklaring Omtrent Gedrag vragen is onvoldoende. Het gaat met name ook om de controle of iemand bekwaam- en bevoegd is om jouw werkzaamheden over te kunnen nemen.

Wanneer je vervolgens een waarnemer inhuurt, dan sluit je een schriftelijke overeenkomst, waarin alle afspraken afspraken staan die jullie samen overeen zijn gekomen. Hierin neem je dan ook op wie wat doet wanneer het gaat om incidenten, klachten en het kwaliteitssysteem. Afhankelijk van de werkzaamheden die iemand overneemt, komen daar mogelijk extra afspraken bij.

Extra drukte voor- en na je vakantie

Veel zzp’ers draaien voor ze op vakantie gaan nog wat extra diensten, plannen alle werkzaamheden voor- en na de vakantie om toch enigszins het inkomensverlies te beperken. Dit zorgt voor extra drukte voor- en na je vakantie. Probeer daarom de behandelingen eens wat verder te spreiden, zodat je ook de tijd kunt nemen voor een goede vakantievoorbereiding.

Als ondernemer geniet je aan de ene kant enorm van de extra vrijheid, maar op momenten dat jij met vakantie gaat komen er toch extra verantwoordelijkheden op je bord. Een goede voorbereiding zorgt voor minder stress, wat wel zo fijn is als je met vakantie gaat!

Doe jij mee met de ‘in rust met vakantie – Challenge’ dan maak je kans op leuke items voor je vakantie. Deel via IG-Stories onze tips voor een goede voorbereiding en laat andere deelnemers weten hoe jij je voorbereid op je vakantie. Tag @zorgvoorzzpnl, zodat ik jouw tips kan delen en we elkaar kunnen helpen heerlijk ontspannen met vakantie te gaan!