Sta jij open voor verandering of ben je aan het uitstellen?

Het was op een zonnige woensdagmorgen toen ik met mijn auto kwam aangereden in Doorn. Ik keek omhoog naar een statige villa omringd door een prachtig aangelegde tuin en via de trap omhoog zag ik boven op het balkon een kerstman staan.
Die dag stonden er trainingen gepland voor ons hele team in Het Veranderhuis, want ‘veranderen is leuk’ volgens eigenaar Bart van Luijk.

Elke kamer had een ander thema. Zo was er een ‘Heerenkamer’ helemaal in stijl teruggebracht naar het VOC-tijdperk, dit is de kamer waar de deals gesloten worden. Waarom dan de VOC als thema, zou je denken? Dit is de eerste Nederlandse multinational die na 200 jaar failliet is gegaan. De boodschap hierachter was, ‘kampioen worden is niet zo moeilijk, kampioen blijven wel’.

Ook was er een ‘Denkkamer’ die helemaal wit was. Wanneer je begint aan een nieuw project, een nieuwe onderneming of je neemt een bestaand bedrijf over….. Denk dan alles even weg en onderzoek dan eens hoe jij het zou aanpakken als er nog niets zou zijn. Zou je in hetzelfde pand blijven? Zou je werken voor dezelfde klanten? Of zou je het wellicht helemaal anders aan willen pakken. Je gaat naar je bedrijf kijken alsof er nog niets is en vervolgens toetsen of dat wat er staat ook is zoals jij het nog steeds graag ziet of dat het tijd is voor verandering.

Stel nou dat er de afgelopen 50 jaar niets veranderd zou zijn, dan zou je letterlijk in oma’s kamer binnen kunnen lopen. Veranderen is noodzakelijk, maar niemand wil het. Denk maar eens aan het veranderende telefoon tijdperk. Niemand wilde een mobiele telefoon en nu kunnen we niet meer zonder. De 3e kamer heette dan ook niet voor niets, oma’s kamer. In deze kamer lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan, maar de tijd heeft niet stilgestaan alles is continue in beweging.

En toen liep ik opeens de kerstkamer binnen, en viel het kwartje van die kerstman op het balkon. Onze trainer legde uit dat de meeste mensen kei hard werken tot aan de kerst en dan genieten van een wat rustigere periode.
Deze duurt voor sommige een paar dagen, voor sommige een paar weken en sommige mensen hebben zo’n moeite met opstarten dat ze pas eind Februari een keer in actie komen, wanneer ze zien dat de kosten stijgen en de omzet is achtergebleven.

De boodschap van de kerstkamer was dan ook: ‘voor je het weet is het weer kerst’

Nu heeft dit Veranderhuis nog veel meer leuke thema’s over verandering in je bedrijf, maar die verandering begint natuurlijk wel bij jezelf. Want zoals je een ding doet, doe je alles. Ben jij iemand die vaak belangrijke zaken uitstelt, om welke reden dan ook, dan zal dit patroon op vele plekken zichtbaar zijn.

Inmiddels zijn we aangekomen in de laatste maanden van 2022 en hoewel jij wellicht net je koffers hebt uitgepakt van je zomervakantie, hebben we vanaf nu nog welgeteld 109 dagen tot het kerst is.

Nu is de kwaliteitswetgeving al vanaf 2017 van kracht en toch hebben vele ondernemers nog geen actie ondernomen om dit op orde te krijgen.
Je weet dat je er iets mee moet, maar het is nog een kwestie van tijd tot je er echt iets mee gaat doen. Maar wanneer kom jij in actie? Wanneer de inspectie voor deur staat? Ben je nog in ontkenning, omdat jij denkt dat dit niet op jou van toepassing is? Denk je alles veilig ondergebracht te hebben bij een externe organisatie, zodat je er zelf niets meer mee hoeft?

Dan ga ik je uit de droom helpen, want je gaat er niet aan ontkomen aan de slag te gaan met de kwaliteitsrichtlijnen die geschetst worden in de Wkkgz. Hoe je nekharen ook overeind gaan staan bij  horen van de woorden ‘wetgeving’ en ‘verplichting’ ik verzeker je dat dit je onderneming alleen maar verder zal helpen. Want dit gaat over het neerzetten van een goed fundament, waarop jij kunt blijven bouwen. Het inzichtelijk maken voor jezelf en  je clienten hoe jij werkt, zodat je verwachtingen goed kunt managen. Ook ga je kritisch naar je bedrijf kijken, zoals beschreven staat in het voorbeeld van de Denkkamer, waarbij alles wat er al is even weggehaald mag worden.

Mocht je nog twijfelen of deze wetgeving ook op jou van toepassing is, controleer dat dan eerst even.

Val ik onder de Wkkgz?

 

Ps: Ben je er nu net achter gekomen dat de Wkkgz op je van toepassing is, meld je dan meteen even aan voor de gratis online masterclass van 22 September 2022.

Ik leer je dan:

  • Hoe het komt dat veel ondernemers de kwaliteitseisen nog steeds niet op orde hebben
  • Hoe jij ervoor kunt zorgen dat je deze wel op orde krijgt
  • Waarom veel ondernemers liever de weg van de minste weerstand opzoeken, waardoor ze vastlopen in hun onderneming
  • Hoe jij door je eigen keuzes te maken kunt uitblinken en de kwaliteit van je behandelingen blijft groeien
  • Welke kansen de Wkkgz biedt voor jouw als ondernemer

Aanmelden kan via deze link: https://zorgvoorzzp.nl/online-masterclass-voldoe-in-5-stappen-aan-de-wkkgz/

Wie weet spreek ik je dan!

Geplaatst in

OOK INTERESSANT VOOR JOU

PMU valt wel onder de Wkkgz

Belangrijke nieuwe informatie: Permanente make-up valt WEL onder de Wkkgz

ZorgvoorZZP+Amber&Wolf-33

Voel jij je als ondernemer ook verloren tussen alle wet- en regelgeving waar je aan moet voldoen?

pexels-karolina-grabowska-5387261-scaled-e1651840795338

Checklist Wtza, Moet jij als ondernemer voldoen aan deze wetgeving?

DIRECT AANMELDEN VOOR DE KLACHTENREGELING?