Nieuw BTW identificatienummer vanaf januari 2020

Vanaf 1 januari 2020 gaat het nieuwe BTW identificatienummer in

Ben je zelfstandig ondernemer en ben je bij de kvk ingeschreven als eenmanszaak dan heb je al een brief gekregen van de belastingdienst met een nieuw btw-identificatienummer. Dit nummer gaat per 1 januari 2020 van kracht worden.

Waar ga je het btw-identificatienummer voor gebruiken en waarvoor gebruik je het omzetbelastingnummer? Dat en meer lees je op ons BLOG!

BETERE BESCHERMING VAN JE PRIVACYGEGEVENS

Misschien denk je nu: Een nieuw nummer, waar is dat goed voor? Voor zzp’ers was voorheen het BTW-nummer direct gekoppeld aan je BSN nummer. Dit persoonlijke identiteitsnummer was zodoende voor iedereen openbaar, wat voor de bescherming van je privacy niet goed was. Met de aanpassingen die zijn doorgevoerd met de nieuwe privacywet, moest ook de belastingdienst aanpassingen doen.

Wanneer ga je het nieuwe BTW identificatienummer gebruiken?

In de volgende paragraaf ga ik meer uitleggen over het omzetbelastingnummer, want ook die ga je gebruiken. Maar nu eerst het BTW-identificatienummer. Dit nummer ga je vanaf 1 januari 2020 gebruiken bij alle communicatie richting opdrachtgevers en leveranciers. Zorg er daarom voor dat je je huidige btw-nummer vervangt door je BTW-identificatienummer op onder andere je facturen en op je website.

Zijn er nog andere documenten waarop je je huidige BTW-nummer hebt staan, zorg er dan voor dat je deze overal vervangt met het nieuwe BTW-identificatienummer.

Komt je huidige btw-nummer dan te vervallen?

Je huidige btw-nummer komt niet te vervallen, maar krijgt wel een andere naam. Bij de communicatie richting de belastingdienst blijf je dit nummer gebruiken, echter noemen we dit voortaan je omzetbelastingnummer.

Elk kwartaal dien je aangifte te doen bij de belasting, wat we ook wel de kwartaalaangifte noemen. Aan het einde van het jaar wordt de belastingaangifte gedaan en worden je jaarcijfers opgemaakt door je boekhouder of accountant. In alle gevallen communiceer je richting de belastingdienst met je huidige btw-nummer die dan de naam omzetbelastingnummer krijgt.

Nieuwe btw-identificatienummer kwijt of nog niet ontvangen?

Alle eenmanszaken in Nederland hebben inmiddels de brief van de belastingdienst al ontvangen waarin je nieuwe btw-identificatienummer vermeld staat. Deze brief per ongeluk kwijt geraakt of over het hoofd gezien? Vraag dan via de belastingtelefoon een kopie aan van je btw-identificatiebrief, deze wordt dan nog een keer aan je verstrekt.