pexels-rodnae-productions-5921660-scaled

Voldoen aan de Wtza, dan heb je een eHerkenning nodig. Hoe doe je dat?

Wanneer je als ondernemer aan de slag gaat en valt onder de eisen van de Wkkgz, dan heb je naast een kvk-inschrijving ook een eHerkenning nodig. De eHerkenning heb je nodig om jezelf te kunnen aanmelden bij het Zorgaanbiedersportaal (Lrza)

In deze blog leggen we uit hoe je een eHerkenning kunt aanvragen, zodat jij je kunt inschrijven als zorgaanbieder bij het Zorgaanbiedersportaal.

Wat is er verandert?

Ondernemers die werkzaam zijn in de branches die vallen onder de Wkkgz, hoefden zich voorheen enkel in te schrijven bij de kvk.
Op 1 Januari 2022 is daar met de Wtza een verplichte inschrijving bijgekomen.
Ben je nog niet ingeschreven bij het Zorgaanbiedersportaal, dan mag je nog niet starten met je werkzaamheden.
Inschrijven bij het Zorgaanbiedersportaal kan enkel wanneer je beschikt over een eherkenning. Een soort DigiD voor bedrijven.
De eisen omtrent de Wkkgz nog niet op orde? Met de komst van de Wtza ben je verplicht deze eisen op orde te brengen en moet je ook bevestigen dat je deze eisen goed geregeld hebt en dus beschikt over een kwaliteitssysteem.
In deze blog leggen we je uit hoe je zelf een eHerkenning kunt aanvragen, zodat jij je inschrijving in orde kunt gaan maken.

Meer informatie: Waarom heb je een eHerkenning nodig wanneer je je wilt inschrijven als zorgaanbieder

Waar heb je de eHerkenning voor nodig?

Wanneer je als ondernemer overheidszaken moet regelen doe je dit met behulp van een eHerkenning. Het is vergelijkbaar met een een DigiD, maar dan uitsluitend voor bedrijven.

Ga je aan de slag als ondernemer, en val je met jouw werkzaamheden onder de eisen van de Wkkgz, dan ben je verplicht je in te schrijven op 2 plekken.

  • De KVK inschrijving heb je nodig om je bedrijf te registreren.
  • Het Zorgaanbiedersportaal, om jezelf te registreren als zorgaanbieder

Om jezelf aan te melden bij het Zorgaanbiedersportaal heb je een eHerkenning nodig, die gekoppeld is aan je onderneming.

EHerkenning is een veilig en betrouwbaar inlogmiddel waarmee je bij ruim 500 verschillende dienstverleners, zoals UWV, gemeenten, Belastingdienst en verzekeraars kunt inloggen.

Wat is een eHerkenning?

eHerkenning wordt door ruim 500 verschillende dienstverleners gebruikt, zoals gemeenten, Belastingdienst en verzekeraars om veilig in te kunnen loggen.

Met een eHerkenning kun je online zaken regelen voor je onderneming. Dienstverleners weten d.m.v. een eHerkenning wie je bent en welke zaken je zelf online mag regelen. Daarnaast heb je voor jezelf dan ook de zekerheid dat de toegang tot deze online diensten veilig en betrouwbaar zijn, je wisselt namelijk gevoelige informatie uit, zoals medische, financiële of persoonlijke gegevens.

Voor meer informatie of direct aanvragen van een eHerkenning!

Welk betrouwbaarheidsniveau heb je nodig om je aan te kunnen melden bij het Zorgaanbiedersportaal?

Om te voldoen aan de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza) ben je verplicht je voor 1 Juli 2022 aan te melden in het Zorgaanbiedersportaal. Dit kun je enkel doen wanneer je beschikt over een eHerkenning die je zelf moet aanvragen als ondernemer.

Omdat je voor de aanmelding een vragenlijst moet doorlopen is het voor de overheid van belang dat degene die zich aanmeldt ook degene die die de vragenlijst doorloopt. Om dit met zekerheid te weten is er een eHerkenning nodig, zodat jij deze vragenlijst en aanmelding zelfstandig kunt doorlopen.

Voor de aanmelding bij het Zorgaanbiedersportaal heb je beveiligingsniveau EH2+ nodig, die je eenvoudig online kunt aanvragen.

De eHerkenning kun je aanvragen voor je 16,- per jaar bij We-Id. (Wij maken zelf ook gebruik van deze organisatie)

Wat heb je nodig voor het aanvragen van een eHerkenning?

Hieronder heb ik uiteen gezet welke documenten je nodig hebt om een eHerkenning aan te kunnen vragen. Houd er rekening mee dat het aanvragen van een eHerkenning enkele dagen in beslag kan nemen.

  • Je kvk-uittreksel, wat niet ouder mag zijn dan 14 dagen;
  • Een kopie van je identiteitsbewijs;
  • Kies de leverancier waar jij de eHerkenning wilt aanvragen (Zie links in deze blog)
  • Je kunt het aanvraagproces eenvoudig online doorlopen.

Voor een volledige uitleg over de eHerkenning kun je hier deze video bekijken!