pexels-photo-272864

Waarom wij de Wkkgz zo belangrijk vinden?

EEN STERKERE POSITIE RICHTING OVERHEID EN VERZEKERAARS

De titel verraad al een beetje waar we het in dit blog over willen hebben, want waarom is het zo belangrijk dat de Wkkgz wordt nageleefd?

Veel zelfstandige zorgverleners ervaren de Wkkgz voornamelijk als last en dat is jammer. Deze wetgeving is namelijk ontzettend belangrijk voor de toekomst, voor zowel zorgverleners alsook voor de mensen die zorg nodig hebben. De overheid en verzekeraars vinden de positie van een solistisch werkende zorgverlener nog altijd erg kwetsbaar en verkiezen daarom het werken met organisaties boven het werken met zzp’ers. Is dat helemaal eerlijk?

Laten we een kijkje nemen binnen de medische zorg:

Ziekenhuizen en thuiszorgorganisaties werken veelal met zelfstandige zorgverleners, maar nemen deze mensen bewust niet in loondienst. Zzp’ers ervaren in sommige gevallen een grotere mate van vrijheid, wat voor hen de voornaamste reden is om te werken als ondernemer. Toch geven verzekeraars de voorkeur aan het contracteren van ziekenhuizen en grote organisaties in de zorgen boven het contracteren van zzp’ers. Logisch omdat het voor verzekeraars lastig is om alle zzp’ers direct te contracteren. Hoe moeten zij dan de kwaliteit handhaven? Hoe zorgen zij ervoor dat er controle is op de geleverde zorg? Hoe controleren zij of standaarden gevolgd zijn?

Wanneer je groepen contracteert is dat eenvoudiger te organiseren, maar is het ook beter?

Wat dacht je van de alternatieve zorg?

Dat een alternatieve geneeswijze ontzettend kan bijdrage aan het herstel van een cliënt staat als een paal boven water. Zo hebben ontzettend veel mensen baat bij o.a. Acupunctuur. Enkele alternatieve geneeswijze worden inmiddels vergoed door zorgverzekeraars, maar helaas nog veel te weinig.

Alles wat niet medisch onderbouwt kan worden is voor verzekeraars lastig te beoordelen. Wanneer is iemand namelijk genezen? Wanneer worden klachten daadwerkelijk minder? Waarom kan dat niet medisch onderbouwt worden?

Verbetering van je huid en tot hoe ver mag je gaan?

Schoonheidsspecialiste doen vandaag de dag veel meer dan dat zij vroeger deden en konden. De behandeling zijn inmiddels enorm verbeterd en de resultaten die een schoonheidsspecialiste kan boeken is zoveel beter dan 10 jaar geleden. De komst van Botox, Fillers en laserbehandelingen hebben deze markt echter ook kwetsbaar gemaakt. Tot hoever mag een schoonheidsspecialiste gaan in haar behandelingen? Waarvoor is zij wel/niet bevoegd? Wie controleert de peelings die toegepast worden?

Bij behandeling voor huidverbetering kan ook veel misgaan en helaas gebeurd dit ook regelmatig. Hoe prettig zou het zijn wanneer er helderheid is, welke behandelingen gedaan mogen worden en hier ook op gehandhaafd kan worden?

De Cosmetische zorg is ook nog eens bijzonder als we kijken naar de vergoeding bij verzekeraars. Wanneer een salon is aangesloten bij Anbos worden behandelingen wel vergoed, ben je niet aangesloten maar voldoe je wel volledig aan de Wkkgz dan worden je behandelingen niet vergoed.

Hier moet verandering in komen en dat is ook mogelijk!

En als laatste de geestelijke zorg

In 2008 werd er een nieuw zorgstelsel ingevoerd, waarbij marktwerking centraal stond. Helaas heeft deze verandering ervoor gezorgd dat er verlies is van kwaliteit in de zorg. Professionals die verplicht zijn te werken met DCB’s in plaats met professionele waarden merken dat er onnodig moet worden vastgehouden aan een beleid en hierdoor mensen slechter geholpen kunnen worden.

Hoe fijn zou het zijn als deze professionals kunnen aantonen hoe hun werkwijze bijdraagt aan een verbetering van kwaliteit in de zorg? Wat uiteindelijk weer bijdraagt aan een reductie van zorgkosten doordat mensen goed geholpen worden.

Geef jezelf een stem!

Je bent zorgverlener geworden omdat je een passie hebt voor het helpen van anderen, naast je ondernemerschap. Het kan niet de bedoeling zijn dat er allerlei aanpassingen gedaan worden waarin je niet kunt doen waar je zo goed in bent.

De Wkkgz is een ontzettend belangrijke ontwikkeling hierin. Er zijn in Nederland meer dan 200.000 zorgverleners alleen al in de medische zorg. Tel daar de geestelijke, cosmetische en alternatieve zorg bij op en je komt zeker uit op meer dan 800.000 mensen die werkzaam zijn als zelfstandige zorgverlener. Deze grote groep zorgverleners zouden het belang van deze wetgeving moeten inzien, zodat in de toekomst de kwaliteit in de zorg centraal staat. Dit is enkel mogelijk wanneer er voldaan wordt aan de stappen die omschreven staan in de Wet Kwaliteit Klachten en Geschillen zorg. Maar ook belangrijk wanneer klachten gereduceerd worden en de resultaten van behandelingen inzichtelijk gemaakt worden.

De Wkkgz draait om het creëren van inzicht en samen met alle andere zelfstandige zorgverleners ligt er dan ook een belangrijke taak om dit inzicht te creëren richting de overheid.

Een keurmerk wellicht?

Stel je voor dat je een keurmerk kon ontvangen wat elk kwartaal opnieuw getoetst werd en waarin jij kunt aantonen dat jij werkt volgens de Wkkgz? Je daarmee een waardevolle bijdrage levert aan de verbetering van kwaliteit in de zorg? Verzekeraars niet meer om deze groep zorgverleners heen kan?

Dit kan alleen bereikt worden als de eerste stappen gezet worden en dat is het voldoen aan de Wkkgz. Een groot deel kun je volledig zelfstandig inrichten en een deel dien je uit te besteden. In ons eBook nemen we de 5 stappen samen met je door zodat jij zelfstandig kunt voldoen aan de Wkkgz.

Het enige wat je moet uitbesteden dat is een (erkende) klachtenregeling met geschilleninstantie. Nog geen lid?
Dan kun je je uiteraard vandaag nog aanmelden. De eerste stap heb jij dan al direct gezet!

Wat zou jij vinden van een keurmerk? Wij zijn overigens wel van mening dat dit keurmerk een initiatief moet zijn vanuit de overheid, zodat deze kosteloos behaald kan worden. Het is niet de bedoeling dat er onafhankelijke initiatieven opgezet worden die hopen hiermee een verschil te kunnen maken. Keurmerken als KIWA zijn wij dan ook geen voorstander van, evenals het verplicht stellen van een lidmaatschap aan Anbos. 

Laat het ons weten in een reactie, wij zijn erg benieuwd naar jullie kijk hierop!