Welke verzekeringen zijn nu echt noodzakelijk voor zzp’ers?
Steeds vaker krijgen we de vraag welke verzekeringen nodig zijn wanneer je werkzaam bent als zzp’er. Er zijn natuurlijk talloze mogelijkheden om jezelf te verzekeren, maar zijn ze ook allemaal noodzakelijk? Met het bereiken van het pensioenakkoord is er ook een verplichte verzekering bijgekomen, waardoor je bij het berekenen van je uurtarief rekening moet gaan houden met extra kosten, die je nu wellicht niet hebt. Jezelf verzekeren als ondernemer is een belangrijk onderdeel van het totale pakket aan vereisten voor goed ondernemerschap. Welke verzekeringen zijn nu echt noodzakelijk. We zetten ze hierbij voor je op rij.
Beroepsaansprakelijkheidsverzekering
Stel, er gaat iets mis op je werk en er vindt een incident plaats. Je krijgt een klacht van een cliënt waar geen oplossing voor gevonden lijkt te kunnen worden. In dit geval wordt deze klacht een geschil en zal deze worden voorgelegd aan de geschillencommissie. Goed om te weten, is dat de geschillencommissie uitspraak doet en deze bindend is. Zo kan de geschillencommissie een boete, of schadevergoeding opleggen. Deze kan oplopen tot maximaal 25.000 euro en wordt dan vergoed door je beroepsaansprakelijkheidsverzekering.
Rechtsbijstandsverzekering
Dit kan een handige verzekering zijn, mocht je in een zakelijk geschil komen en je wilt overgaan tot dagvaarden. Of als je juridische bijstand nodig hebt. Onderzoek welke zakelijke rechtsbijstandverzekering past bij hetgeen jij nodig hebt. Zo bieden veel zakelijke rechtsbijstandverzekeringen aan om incassotrajecten over te nemen van opdrachtgevers die niet betalen. Dat lijkt heel handig, maar is onnodig om daar uitsluitend een verzekering voor af te sluiten. Veel incassobureaus werken op basis van no-cure-no-pay en worden de kosten verhaald op de debiteur. Indien het incassotraject niet leidt tot een succesvolle betaling, zul je moeten overgaan tot het dagvaarden van je opdrachtgever. De kosten voor het dagvaarden zul je in eerste instantie zelf moeten betalen, maar wanneer de rechter uitspraak doet in jouw voordeel krijg je deze kosten weer terug.
Sommige verzekeringen bieden aan om juridische ondersteuning te bieden bij contracten, wat erg waardevol is. Goede algemene voorwaarden en overeenkomsten zijn erg belangrijk wanneer je als ondernemer werkt. Kosten voor een advocaat kunnen snel hoog oplopen. Vaak is dat de reden dat ondernemers ervoor kiezen dit te verzekeren. Toch is het bij deze verzekering goed om te onderzoeken waar jij exact behoefte aan hebt en wat de mogelijke kosten zijn wanneer jij zelf een advocaat in de arm zou moeten nemen. Voor enkel incassotrajecten is deze verzekering overbodig, maar wanneer je een procedure moet starten of iemand start een procedure tegen jou, is deze verzekering erg prettig om te hebben.
Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering
Een ongelukje zit in een klein hoekje, daarbij kan er schade ontstaan aan spullen of aan personen. Deze schade wordt vergoed door je bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. De meeste bedrijfsaansprakelijkheidsverzekeringen dekken de volgende zaken:
- Schade die door jou wordt veroorzaakt bij een ander.
- Schade door jouw product.
- Milieuschade.
Medische fouten of fouten gemaakt door een verkeerd advies vallen hier niet onder. Zie daarvoor de beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Ook schade die wordt veroorzaakt door bijvoorbeeld een auto wordt niet gedekt, of schade aan je eigen spullen!
Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)
Deze heb je vast voorbij zien komen bij het pensioenakkoord wat bereikt is, waarin staat beschreven dat alle ondernemers zich moeten gaan verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. 1 op de 5 zzp’ers heeft zich verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid en de overheid heeft hierin bepaald dat dit risico beter gedekt moet worden.
De kosten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering ligt echter vele malen hoger dan de verzekeringen die ik eerder benoemt heb. Naar verwachting gaat een arbeidsongeschiktheidsverzekering tussen de 80,00,- en 130,00,- per maand kosten voor een uitkering van 1.650,- per maand. Welke voorwaarden hieraan worden gesteld is nog niet duidelijk. Op dit moment wordt er een premie berekend op basis van:
- Gewenste verzekerde jaarinkomen (bruto)
- Beroepsgroep
- Leeftijd
- Wachtdagen (tijd na ziekte dat je uitkering ingaat)
Hoe ouder je bent, hoe meer risico op een ongeval en hoe meer inkomen je wil verzekeren, hoe meer premie je betaald. Dat wil de overheid anders organiseren en dit middels een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering betaalbaarder gaan aanbieden met een maximum aan uitkeringsbedrag. Ook zijn er uitzonderingen op de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering, die we graag benoemen.
Wanneer jij als zzp’er je geld goed geïnvesteerd hebt en hiermee zelf hebt gezorgd voor een 2e inkomen, dan kun je dit aantonen om onder de verplichting uit te komen. Helaas, zijn er maar weinig zzp’ers die zich in deze positie bevinden en dan is het erg prettig dat je je inkomen kunt verzekeren bij arbeidsongeschiktheid. Ook wordt er nog gekeken naar alternatieven, zoals een broodfonds wat op dit moment ook nog goedgekeurd is. Ben je al verzekerd voor arbeidsongeschiktheid dan zou je in de toekomst de premieverschillen eens kunnen bekijken maar de verplichte AOV is dan niet van toepassing, omdat je deze al hebt geregeld.
Voor zover zijn dit de belangrijkste verzekeringen op rij. Bekijk ze goed wanneer je werkzaam bent, of gaat starten als zzp’er. Heb je nog vragen dan kun je deze uiteraard stellen via info@zorgvoorzzp.nl!
schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Wil je onze nieuwsbrief ontvangen klik dan op deze button en vul het formulier in.