zorgvoorzzp_kerst-7

Zorg jij voor een goede klantenbinding tijdens de feestdagen?

Tijdens de Decembermaand tonen we allemaal wat meer dankbaarheid dan de andere maanden van het jaar. We ontvangen vele kerstwensen, relatiegeschenken en fijne berichtjes van partners en cliënten. Naast dat deze cadeautjes en bedankjes ontzettend fijn zijn om te ontvangen hebben ze uiteraard ook een belangrijke functie. Het is namelijk een erg goede vorm van klantenbinding.  Wat zijn nou leuke dingen die je kunt doen om je klanten extra te bedanken en ze daarmee aan je te binden?  Leuk om te weten is dat er vele mogelijkheden zijn die ook nog eens aftrekbaar zijn voor de belasting!

Je dankbaarheid tonen naar je opdrachtgevers, partners en klanten is niets nieuws, we doen het immers al vele jaren. Misschien denk je nu dat dit enkel is weggelegd voor grote organisaties met veel klanten, maar dat is niet helemaal waar. Jij als zzp’er kunt ook prima deze manier van klantenbinding toepassen, die zelfs zeer gewaardeerd wordt! Tijdens deze periode van het jaar biedt het ook nog eens een mooie kans voor een extra contactmoment met je klanten, door bijvoorbeeld je bedankje persoonlijk langs te brengen.

Een origineel en persoonlijk kerstkaartje

Waar er jaren geleden nog vele kerstkaartjes verstuurd werden heeft de digitale manier van kerstwensen versturen inmiddels de overhand genomen. Des te leuker om toch eens wat moeite te doen en een persoonlijke kerstwens te schrijven op een origineel kerstkaartje.

Heb je maar een klein budget voor het versturen of geven van kerstkaartjes? Geen nood, een persoonlijke kerstwens kan ook prima op een mooi kaartje van de Action. Je kunt daar hele pakketten kopen met prachtige kerstkaarten die binnen elk budget mogelijk zijn.

Zijn kerstkaarten aftrekbaar voor de belasting?

De BTW op kerstkaarten, drukwerk en de verzending hiervan is aftrekbaar. De BTW die je dus betaald over deze artikelen krijg je terug van de belasting. Ook voor je inkomstenbelasting zijn deze kosten aftrekbaar. Je betaald je persoonlijke kerstwensen dus zakelijk!

Kerstpakketten en kerstgeschenken

Wil jij je klanten laten weten hoe bijzonder jij ze vind en hoe blij je bent met jullie samenwerking, dan kun je er uiteraard voor kiezen om een mooi kerstgeschenk of pakket te geven. Je kunt dit zelf samenstellen maar uiteraard zijn er ook enorm veel (online) mogelijkheden om kerstpakketten te bestellen.  Laat je je kanten liever zelf een kerstgeschenk kiezen dan zijn er uiteraard ook voldoende mogelijkheden in de vorm van cadeaukaarten en cadeaucheques.

Zijn de kosten voor kerstpakketten en geschenken ook aftrekbaar?

Waar het bij de kerstkaarten erg eenvoudig is, ligt het bij de kerstpakketten en geschenken toch iets complexer. De kosten van deze cadeaus zijn namelijk niet aftrekbaar, wanneer je klant (degene aan wie jij je cadeau geeft) bij aankoop van het cadeau minder dan 30% zou kunnen aftrekken. Je kunt hierbij eenvoudig nagaan of je klant bij het aankopen van het cadeau de BTW had mogen aftrekken omdat het voor hem/haar ook zakelijke kosten zijn. Dit is nog niet zo eenvoudig omdat het ook te maken heeft met wat je je klanten geeft. Denk maar eens aan een huidtherapeut die je een schroevendraaier cadeau doet. Nu ga ik ervan uit dat dit niet zo snel gebeurd, maar je moet hier wel rekening mee houden.

Daarnaast komt erbij kijken dat het lastig aan te tonen is, omdat niet te controleren is voor welke klant je cadeau wel aftrekbaar zou zijn en voor welke klanten niet. Hierbij kijken we dan ook enkel naar zakelijke relaties en niet naar particulieren.

Voor de inkomstenbelasting krijg je te maken met beperkt aftrekbare kosten. Niet de volledige kosten van je kerstgeschenken zijn aftrekbaar, wanneer deze schenkt aan zakenrelaties. Houd er ook rekening mee dat een geschenk geen hogere waarden dan 227,- mag hebben anders is ook de BTW niet meer aftrekbaar.

Je cliënten een kerstgeschenk geven is zeker een goed idee maar in het geval van particulieren geschenken niet aftrekbaar voor je onderneming. Zoals je hierboven al kon lezen moet de ontvanger de kosten van het geschenk voor minimaal 30% kunnen aftrekken. Particulieren kunnen dit in vele gevallen niet, waardoor jij de BTW ook niet terugkrijgt.

Wat heb jij gedaan?

Op onze social media kanalen kregen we al hele leuke reacties van zorgverleners die hun cliënten verwend hebben met mooie geschenken. Naast het geven ontvingen ze ook mooie geschenken van hun cliënten. Wanneer je lange tijd met mensen samenwerkt ontstaat er (als het goed is) een mooie band. Tijdens deze periode mag je daar dan ook zeker je dankbaarheid voor tonen.

Hoe heb jij dat gedaan dit jaar?