HOE VOLDOE JE ALS ZELFSTANDIG ZORGAANBIEDER IN DE MEDISCHE BRANCHE AAN DE WKKGZ?

Ben jij als zelfstandig zorgverlener actief in de medische zorg, dan val je onder de Wkkgz (Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg). Alle zorgaanbieders in Nederland zijn sinds 1 Januari 2017 verplicht om aan deze wet te voldoen. 

DE WKKGZ

De Wkkgz komt voort uit een ontwikkeling die is ingezet om de kwaliteit in de zorg te verbeteren. Het belangrijkste uitgangspunt van de wet is dat de cliënt goede zorg krijgt. De wet geldt niet alleen voor de medische branche, maar ook voor de cosmetische, geestelijke en alternatieve zorg. De voornaamste reden hiervoor is dat mentale of fysieke schade ook veroorzaakt kan worden bij cliënten die buiten de directe zorgsector vallen.

TOENAME ZZP'ERS

De afgelopen jaren is er een enorme toename geweest in het aantal zorgverleners die als zzp’er werken. Bijvoorbeeld op zelfstandige basis voor o.a. thuiszorgorganisaties en bemiddelingsbureaus. De wet is sinds 2017 niet alleen van toepassing op deze grote instanties maar ook op zelfstandige zorgprofessionals die werkzaam zijn als wijkverpleegkundige, verzorgende of in de thuiszorg.

Zorg voor ZZP - FAQ Wat gebeurt er wanneer ik als zorgaanbieder niet ben aangesloten bij een klachtenregeling

WELKE BEROEPEN VALLEN ONDER DE WKKGZ?

Er is nog wel eens wat twijfel in welke gevallen de wet van toepassing is. De medische branche kent enorm veel beroepen. Een makkelijke vuistregel voor de wetgeving en om te controleren of je onder de wet valt is:

Is jouw behandeling bedoeld om de fysieke of mentale gesteldheid van jouw cliënten te verbeteren? 

Zo ja, dan moet je voldoen aan de Wkkgz en ben je verplicht tenminste een externe klachtenregeling te hebben.

ZZP-9

TWIJFEL JE NOG OF DE WKKGZ OP JOU VAN TOEPASSING IS?

 Stuur een mail naar info@zorgvoorzzp.nl met je bedrijfsnaam en wij controleren bij de KvK of je dient te voldoen aan de Wkkgz.

DE VERPLICHTINGEN VAN DE WKKGZ

De Wkkgz is geen wet waar je je voor kunt verzekeren.Je moet voldoen aan de eisen. Doe je dat niet, dan loop je risico op een boete. Valt jouw beroep onder de Wkkgz, dan moet je voldoen aan  verschillende verplichtingen:

  • Aangesloten zijn bij een externe klachtenregeling en geschilleninstantie
  • (Schriftelijke) overeenkomst afsluiten met de verschillende opdrachtgevers waarvoor je werkt
  • Verplicht registreren en melden van incidenten (IGJ)
  • Incidenten evalueren, eventueel met collega’s
  • Vorderingen van behandelingen vastleggen in een cliëntdossier
  • Werken volgens professionele standaarden

HOE VOLDOE JE MAKKELIJK AAN DE WKKGZ?

Er zijn in Nederland meerdere partijen waarbij je je kunt aansluiten. Zorg ervoor dat je een goede vergelijking maakt en kies de partij die het beste past bij jouw behoeftes.  Zoek je een onafhankelijke partij, waarbij je je geen zorgen hoeft te maken over onverwachte kosten? Dan ben je bij Zorg voor ZZP aan het juiste adres. Bij ons staan de zorgprofessionals op 1. Samen met hen werken wij graag aan het verbeteren van het zorgsysteem en het verlagen van de zorgkosten. Zodat andere vormen zorg voor iedereen bereikbaar worden.

JOUW EIGEN KWALITEITSSYSTEEM

Sluit jij je als zzp’er aan bij de erkende klachten- en geschillenregeling van Zorg voor Zzp, dan heb je een belangrijk onderdeel van de Wkkgz al afgedekt. Daarnaast dien je zelf voor jouw eigen kwaliteitssysteem te zorgen. Dit klinkt groter dan het lijkt, maar moet wel zorgvuldig gebeuren. Als lid van Zorg voor ZZP krijg je alle informatie die je nodig hebt, zodat jij voldoet aan de eisen die wet je stelt.

Zorg voor ZZP - FAQ Waarom hebben zzp'ers een klachtenregeling met geschilleninstantie nodig

WAAROM KIES JE VOOR ZORG VOOR ZZP?

Kies je voor de klachtenregeling van Zorg voor ZZP, dan ben je verzekerd van kwaliteit. 

  • We zijn gespecialiseerd in klachtenafhandeling
  • Je betaalt bij ons een concurrerend tarief en geen eigen risico
  • Zorg voor ZZP heeft het hoogste percentage klachtenafhandeling
pexels-karolina-grabowska-4467735

HOE WERKT HET?

Na aanmelding en betaling, ontvang je direct een bevestiging met daarbij de factuur. Je lidmaatschap gaat direct in op de dag dat je deze hebt aangevraagd. Het lidmaatschap certificaat ontvang je zowel digitaal per mail als geprint per post. Het digitale exemplaar kun je makkelijk per mail aan je opdrachtgevers sturen. Elk jaar ontvang je een nieuw certificaat als bewijs van jouw lidmaatschap bij Zorg voor ZZP.

AL MEER DAN 1000 ZORGVERLENERS GINGEN JE VOOR!

 

IN 5 SIMPELE STAPPEN VOLDOEN

Download ons gratis E-book en ontdek hoe je in 5 simpele stappen kunt voldoen aan de Wkkgz!