Wat is de Wkkgz? Stop met worstelen en leer moeiteloos voldoen aan de eisen met onze praktijkgerichte methode

Zonder gedoe: Je hebt geen juridische kennis, dure abonnementen of keurmerken nodig. Met onze methode leer je alles over de Wkkgz en hoe je binnen deze kaders kunt werken, zodat je je volledig kunt richten op het verbeteren van jouw diensten.

Wat is de Wkkgz?

Voordat je begint met het voldoen aan alle eisen, is het natuurlijk belangrijk om te begrijpen wat de Wkkgz precies inhoudt. Wij leggen het voor je uit.

De Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) is een belangrijke wet die in Nederland de kwaliteit van zorg en de afhandeling van klachten regelt. Deze wet is van toepassing op alle zorgaanbieders, inclusief individuele zorgverleners, aanbieders van cosmetische zorg en alternatieve geneeswijzen. De Wkkgz stelt een aantal verplichtingen vast die ervoor moeten zorgen dat zorg van hoge kwaliteit is en dat er een goede omgang is met klachten en geschillen.

Verplichtingen voor zorgaanbieders

Om te voldoen aan de Wkkgz moeten zorgaanbieders aan diverse verplichtingen voldoen. We zetten de belangrijkste eisen voor je op een rij:

1. Verlenen van goede zorg

  • Zorgaanbieders zijn verplicht om goede zorg te leveren. Dit houdt in dat de zorg veilig, doeltreffend, patiëntgericht en tijdig moet zijn.
  • Voor aanbieders van alternatieve zorg geldt specifiek dat de zorg niet mag leiden tot schade of een aanzienlijk risico op schade voor de gezondheid van de cliënt.

2. Controle op het functioneren van zorgverleners

  • Zorgaanbieders moeten nagaan hoe zorgverleners in het verleden hebben gefunctioneerd. Dit helpt om de kwaliteit van zorg te waarborgen.

3. Schriftelijke overeenkomsten met zorgverleners

  • Zorg mag alleen worden verleend door zorgverleners en opdrachtnemers met wie de zorgaanbieder een schriftelijke overeenkomst heeft gesloten.

4. VOG-plicht

  • Nieuwe medewerkers in de Wet langdurige zorg (Wlz) en intramurale GGZ-zorg moeten een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) overleggen. Dit geldt ook voor individuele zorgverleners in de Wlz-zorg.

5. Medische technologie

  • Taken, bevoegdheden, verantwoordelijkheden en bekwaamheden met betrekking tot medische technologie moeten schriftelijk worden vastgelegd.

6. Veilig melden van incidenten

  • Zorgaanbieders moeten een systeem hebben voor het veilig melden van incidenten en moeten de melders en betrokken zorgverleners beschermen. Deze verplichting geldt specifiek voor intern gemelde incidenten.

7. Informatievoorziening aan de cliënt

  • Zorgaanbieders zijn verplicht om cliënten op hun verzoek aanvullende informatie te verstrekken over de aangeboden zorg, zoals tarieven, kwaliteit, cliëntervaringen en de bewezen werkzaamheid van de behandelingen.
  • Bij incidenten moet de zorgaanbieder de cliënt informeren en hiervan aantekeningen maken in het cliëntendossier.
  • Op verzoek moet de zorgaanbieder cliënten informeren over hun rechten volgens de Wkkgz.

8. Meldplicht bij geweld en disfunctioneren

  • Geweld in de zorgrelatie en ontslag van zorgverleners wegens disfunctioneren moeten gemeld worden bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).

9. Klachtenregeling

  • Zorgaanbieders zijn verplicht een laagdrempelige klachtenregeling op te stellen en deze in overleg met een representatieve cliëntenorganisatie vast te leggen.
  • De regeling moet onder de aandacht van cliënten worden gebracht en omvat ook afspraken over de behandeling van klachten bij ketenzorg.
  • Een klachtenfunctionaris die voldoet aan bepaalde eisen moet beschikbaar zijn.

10. Geschillenregeling

  • Zorgaanbieders moeten zijn aangesloten bij een erkende geschilleninstantie die voldoet aan specifieke eisen.
  • De geschillenregeling moet duidelijk aan de cliënten worden gecommuniceerd.

11. Jaarlijkse verantwoording

  • Zorgaanbieders zijn verplicht om elk jaar een openbaar verslag aan de IGJ te sturen met daarin een beschrijving van de getroffen klachtenregeling en de resultaten daarvan.
  • Daarnaast moet jaarlijks verantwoording worden afgelegd over de naleving van de Wkkgz en de kwaliteit van de verleende zorg.

 

Wij zorgen er niet alleen voor dat onze leden voldoen aan de Wkkgz-eisen, maar ondersteunen ook onze partners hierin.

Op Zoek naar Ondersteuning bij het Voldoen aan de Wkkgz-eisen? Ontdek Hoe Onze Lidmaatschappen Jou Kunnen Helpen

De Wkkgz is een uitgebreide wet die zorgaanbieders verplicht om hoge kwaliteit zorg te leveren en een gedegen klachtenregeling te bieden. Het doel van deze wet is om de rechten van cliënten te waarborgen en ervoor te zorgen dat zorgaanbieders transparant en verantwoord werken. Als zorgaanbieder is het cruciaal om deze verplichtingen serieus te nemen en goed op de hoogte te zijn van alle regels en eisen die de Wkkgz stelt.