Van burn-out naar Brain Balance – interview met Charlotte Labee

Charlotte Labee maakte een aantal jaar geleden in korte tijd veel nare dingen mee en belandde na haar faillissement in een heftige burn-out. Ze kwam terecht bij een arts met een meer holistische benadering. Dit was het startsein voor een onderzoek naar brain balance, wat leidde tot een nieuw succesvol bedrijf en Brain Balance Platform. Ik sprak haar over verschillende aspecten van ondernemen, een gezonde lifestyle en de invloed van onze hersenen daarop. Liever luisteren?

CHECK DE PODCAST

Hoe komt het dat zoveel mensen in een burn-out belanden?

Er zijn op dit moment veel mensen die een disbalans ervaren. Dat is ook logisch als we kijken naar ons brein systeem. Dat is miljoenen jaren oud en komt uit de prehistorie. Inmiddels leven we in de moderne tijd en heeft het brein moeite met alle nieuwe ontwikkelingen. De mobiele telefoon is bijvoorbeeld pas zo’n 25 jaar oud. Dat stelt niks voor vergeleken met een brein systeem dat miljoenen jaren oud is. We doen veel dingen die niet goed zijn voor ons brein en daardoor ontstaat die disbalans.”

Heeft het ook te maken met hoe we zijn gaan werken?

“We zitten in Nederland meer dan 9 uur per dag en dat is ontzettend slecht. Hoe vaker en langer je zit, hoe ongezonder je brein. Regelmatig staan en bewegen zijn heel belangrijk. We zijn van fysieke werkers, buiten op het land bijvoorbeeld, naar breinwerkers gegaan. We benutten dat brein op een hele andere manier dan vroeger. Maar het komt niet alleen door het werken.”

Zie je het ook aan onze lifestyle?

“Jazeker, veel mensen ontspannen door Netflix te kijken of uit eten te gaan met vrienden, maar dat zorgt nog steeds voor prikkelingen in je brein. Echt rust en helemaal niks doen, komt bijna niet meer in onze vocabulaire voor. Daardoor raakt ons brein uitgeput en die mentale disbalans zorgt voor burn-outs en depressies. Mensen weten niet meer wat ze leuk vinden en wie ze zijn door alle verwachtingen in de maatschappij en wat je van jezelf verwacht.”

Wat zouden mensen beter kunnen doen?

“Ervoor zorgen dat je gedurende de dag ook rustmomenten hebt. Dus als je stopt achter je laptop, niet als pauze 10 minuten op je telefoon scrollen. Dan krijgt je brein geen rust. Dus plan om te beginnen 5 x 5 minuten per dag echte rust in. Met slechts 25 minuten werkt je brein al beter en word je al productiever. Dat verbetert de werk/privé balans en daardoor ga je makkelijker dingen doen waar je zelf blij van wordt zoals wandelen of sporten, gezond koken. Vaak schiet er toch iets bij in en dat kan je zomaar de balans in je brein kosten.”

Je belandde zelf ook in een burn-out, hoe kwam je daar weer uit?

“Ik zat in een wereld die haaks staat op hoe je je als mens het fijnst kunt ontwikkelen. Ik had verschillende stressklachten, maar dacht dat het erbij hoorde. Tot ik door verlammingsverschijnselen in het ziekenhuis belandde. Uit een MRI scan bleek dat ik een flink beschadigde nervus vagus had, de hoofdzenuw die vanuit je hoofd rechtstreeks het systeem inloopt. Ik vroeg hoe we dit konden oplossen; medicijnen, operatie, etc. Maar mijn arts had een holistische visie en zei ‘je kunt doorgaan zoals je nu doet en binnen enkele maanden in een rolstoel belanden of je verandert je lifestyle en dan gebeurt dat niet’. Daardoor realiseerde ik me dat ik zelf had gedaan en ook zelf weer kon veranderen.”

Kon je dat gelijk aannemen?

“Ik geloof erg in ons helende systeem. Als we een wondje hebben, hoeven we geen pillen te slikken om die huid te herstellen. Dat kan ons lichaam zelf. En alle cellen in ons lichaam hebben dat zelfherstellende vermogen. Ik had daar alleen nooit bij stilgestaan. Dat was een eyeopener, maar geen makkelijke stap. Ik moest erkennen en bekennen dat het niet goed met me ging, terwijl ik altijd de schijn ophield. Inmiddels is dat gelukkig makkelijker en durf ik eerlijk te zijn als ik bijvoorbeeld moe ben en vroeg naar bed ga. Ook naar mezelf. Ik heb dat op dat moment gewoon nodig en dat mag.”

Jij besloot om het roer om te gooien, had je daar toen al een zakelijk idee bij?

“Ik heb eerst een sabbatical genomen met steun van mijn partner om mezelf weer terug te vinden. Maar ik heb daar nooit een zakelijk idee bij gehad. Ik ben die weg vooral ingeslagen om mezelf beter te leren kennen en nooit meer in die valkuil te stappen. Je ziet dat mensen die een burn-out hebben, daar gemiddeld 3x in terecht komen omdat het moeilijk is om dat proces zo te doorlopen dat je niet weer terugvalt. Daar wilde ik alles van weten. En na een half jaar vond ik het zo interessant dat ik dacht ‘dat moeten meer mensen weten’.”

Wat ben je toen gaan doen?

“Ik ben lezingen gaan geven. Dat deed ik het eerste jaar gratis. Zo zag ik wat de behoefte was van mensen die kwamen en met de informatie aan de slag gingen. Ik ben me in neurowetenschappen en orthomoleculaire geneeskunde gaan verdiepen en heb die twee stromingen bij elkaar gebracht. Dat noem ik Brain Balance; het totaalplaatje van het leren kennen van je brein en weten wat die nodig heeft. Dan kun je als mens gelukkig en in homeostase leven. Niet helemaal 100% in balans, maar je kunt daar altijd weer komen. Pieken en dalen. Dit is langzaam gegroeid vanuit mijn gut feeling, mijn missie, om dit te delen. Het is gaaf om te zien dat mensen echt behoefte hebben aan kennis over hun brein. Inmiddels heb ik mijn 5e boek afgerond en werken er 8 fulltimers in mijn bedrijf.”

Kunnen supplementen je helpen bij het gezond blijven en het boosten van je gezondheid?

Het boosten van je gezondheid gaat over lifestyle, hoe je zelf verantwoordelijk kan zijn voor je immuunsysteem en dat we dat zelf in de hand hebben. Wat veel artsen over het hoofd zien als mensen bij ze komen met lichamelijke klachten is iemand’s stresslevel en gezondheid. Ze willen een gevolg oplossen zonder de oorzaak te weten. Bij Brain Balance kijken we juist naar de oorzaak en het totaalplaatje, naar welke voedingsstoffen jouw lichaam en jouw brein nodig hebben. Eventuele tekorten moet je aanvullen. Als dat niet via voeding kan, kijken we verder. Ik adviseer 500 – 800 gram groente per dag en zelfs dan kunnen er tekorten optreden. Supplementen kunnen die aanvulling zijn.”

Wat doe je precies met de Brain Balance methode?

“Wanneer we roofbouw plegen op ons lichaam en voedingsstoffen tekort komen, geeft ons brein aan dat hij behoefte heeft aan energie. Dat halen mensen vaak uit bewerkt voedsel want dat geeft een stoot van energie door de slimme combinatie van zout, suiker en vetten. Dat maakt het verslavend. Met Brain Balance kijken we naar de duurzaamheid van je voeding, je brein en je fysieke systeem. Als mensen geen suiker meer eten, hebben ze de eerste twee weken veel stress en moeite om daar vanaf te blijven. Maar als het lichaam het ontwend is, merken ze dat ze meer energie hebben, meer aan kunnen en minder stress ervaren. Alles start met aangeleerd gedrag dat programmeringen veroorzaakt in je brein. Maar die kun je veranderen en dat doen we met de Brain Balance methode.”

In deze podcast kijken we ook altijd naar het zorgstelsel. Hoe ziet wat jou betreft de toekomst van het zorgstelsel eruit?

“Hm, dat is een lastige. Dan kijk ik liever naar hoe mijn droom zorgstelsel eruit zou zien. Ik zou graag zien dat er veel meer vanuit de natuurgeneeskunde wordt ingezet. Food = medicine. Dat we echt kijken naar hoe het menselijk systeem werkt. Wat is de holistische benadering waarin we niet meteen naar medicijnen grijpen, maar die vooral als laatste redmiddel gebruiken. Eerst kijken naar die stappen die ervoor zitten en naar de lifestyle. Ik geloof dat we daarmee een heleboel chronische ziekten kunnen uitbannen. Dan verandert de zorg en de druk erop. Volgens mij wordt het dan een veel fijnere maatschappij.”

Geplaatst in

OOK INTERESSANT VOOR JOU

PMU valt wel onder de Wkkgz

Belangrijke nieuwe informatie: Permanente make-up valt WEL onder de Wkkgz

_psw4-ohmh-full

Sta jij open voor verandering of ben je aan het uitstellen?

ZorgvoorZZP+Amber&Wolf-33

Voel jij je als ondernemer ook verloren tussen alle wet- en regelgeving waar je aan moet voldoen?

DIRECT AANMELDEN VOOR DE KLACHTENREGELING?