1 miljoen mensen in Nederland gezond laten leven – in gesprek met Drs. Richard de Leth
Tijdens zijn opleiding geneeskunde werd het Richard duidelijk. Dit paste niet bij hem. Hij wilde meer doen dan alleen symptoombestrijden. Wat is de echte oorzaak van klachten en welke invloed heeft leefstijl hierop? Vanuit die vragen ontstond zijn bedrijf Oersterk en zijn droom om 1 miljoen mensen in Nederland gezond te laten leven. Ik spreek hem over die droom, onze gezondheid, leefstijl en het huidige zorgstelsel. Liever luisteren?
Wilde je altijd al arts worden?
“Ik was al vroeg geïnteresseerd in gezondheid en de natuur. Als jongetje wilde ik dierenarts worden maar door de ziekte van mijn grootouders verschoof dat naar arts. Hoe fantastisch zou het zijn als je mensen kan genezen en pijn verminderen? Het lukte me via een omweg om op de opleiding te komen en ik vond het fascinerend om te zien hoe we er van binnen uitzien.”
Je was tijdens je studie ook al complementaire stromingen bezig. Hoe kwam dat zo?
“Tijdens mijn studie verdiepte ik me in kinesiologie, energetische geneeskunde, planten- en kruiden geneeskunde, ayurveda, en oosterse stromingen die veel meer gaan over lichaam en geest samen en de oorzaken van klachten. Het viel me op dat reguliere geneeskunde vooral fantastisch is voor acute zorg; open beenbreuk, blindedarmontsteking, etc. maar zich veel minder bezig houdt met gezondheid en voorkomen van allerlei welvaartsziekten.”
Dachten meer mensen in de opleiding er zo over?
“Nee, helaas niet. Ik kwam nogal eens in conflict met artsen en begeleiders als ik voorstelde om zaken anders aan te pakken. Denk aan iemand die met een alvleesklierontsteking in het ziekenhuis komt. De artsen kijken hierbij alleen naar de ontsteking. Maar ik zag een man met een laag zelfbeeld die in een slechte relatie zat en daardoor te veel alcohol dronk. De oplossing zat wat mij betreft veel meer in de totale mens, maar daar was binnen de opleiding geen ruimte voor.”
Je besloot tijdens je coschappen om je witte jas aan de wilgen te hangen en wat anders te gaan doen. Wat maakte dat je die stap nam?
“Ik was de bezieling compleet kwijt en voelde aan alles dat dit mijn pad niet was. Ik ben een mensenmens en in reguliere geneeskunde heb je maar beperkt tijd met een patiënt. Je kan niet de diepte ingaan en een compleet beeld krijgen van de oorzaak van de klachten. Ik had de illusie dat ik het systeem van binnenuit kon veranderen, maar koos er uiteindelijk voor om eruit te stappen en er een nieuw systeem naast te bouwen.”
Wat ben je toen gaan doen?
“Ik ben op ontdekkingsreis gegaan in orthomoleculaire geneeskunde en psycho neuro immunologie, allemaal wetenschappelijk onderbouwde stromingen. Ik ging daarnaast als zelfstandige aan de slag in de zorg en heb 4 jaar in allerlei banen in de thuiszorg en verpleeg- en verzorgingstehuizen gewerkt. En ik startte mijn eigen praktijk voor integrale geneeskunde om mijn grote droom waar te maken.”
Dit speelde rond 2008-2010, toen leefstijl, preventie en voeding nog niet zo hot waren als nu. Het duurde lang voor zijn praktijk ging lopen. Wat was het omschakelmoment?
“Doordat mijn praktijk slecht liep, kwam ik in een crisis. Als kind wilde ik dat iedereen me aardig vond en ik was bang om mijn eigen stem te laten horen. Toen ik jong was stotterde ik ook dus ik had enorme spreekangst. Ik besloot een folder te schrijven om mijn verhaal te delen, maar dat werd zo uitgebreid dat het in juni 2012 resulteerde in mijn eerste boek Oersterk.”
Je boek werd vrij snel een bestseller. Hoe kreeg je dat voor elkaar?
“Het werd vrij snel opgepikt door klanten en de media omdat ik vertelde over een andere manier van kijken naar geneeskunde. In de titel Oersterk staat de O voor ontspanning, de E voor eten, de R voor regelmatige beweging en sterk voor mindset en zingeving. Dat concept en die vier pijlers waren toen vrij uniek dus dat maakte dat mensen erop aan haakten. Zo ging het balletje rollen.”
Je ging je specialiseren in preventieve leefstijlgeneeskunde en inmiddels heb je een eigen opleiding tot vitaliteitscoach. Wat maakte dat je die opleiding ontwikkelde?
“Ik wil mensen graag prikkelen op normen en afwijkingen. In de alternatieve of complementaire geneeskunde stimuleren we het zelfherstellend vermogen van de mens. Daarbij zie ik twee kernwoorden; preventie en leefstijl. Dat is een ontzettend braakliggend terrein want in de geneeskunde opleiding leer je bijvoorbeeld nauwelijks iets over voeding. Ik wilde lichaam en geest samenbrengen en zo ontstond de opleiding tot vitaliteitscoach. ”
Had dat ook te maken met jouw droom om 1 miljoen mensen gezonder te laten leven?
“Jazeker. Dit aantal bereik ik sneller met andere mensen. Als ik 1.000 coaches opleidt en die helpen ieder 1.000 mensen, zijn dat er ook 1 miljoen. Daarom besloot ik mijn kennis te verwerken in een opleiding tot vitaliteitscoach. Inmiddels zijn er honderden coaches afgestudeerd en zie ik enorme animo van huisartsen, osteopaten, diëtisten, etc. Ook zij zijn steeds meer op zoek naar een andere aanpak. Ze zien dat het huidige systeem niet tot heling leidt en dat leefstijlgeneeskunde de sleutel is om meer te bereiken bij patiënten.”
Stress en burn-outs nemen nog steeds toe. Zeker bij mensen die werkzaam zijn in de zorg. Hoe kijk jij daar tegenaan?
“Mensen denken vaak dat een burn-out ontstaat door teveel en te hard werken, maar een burn-out is een afrekening van een verkeerd leefpatroon. De uitdaging is dan om naar je complete leven te kijken. Hoe is het met je voeding, drinken, slapen, denken, bewegen, sociale activiteiten? Welke zaken zijn uit balans? Iedere klacht is een signaal van je lijf om aan te geven dat je een energielek hebt. En als je dat doorziet en bijstuurt, gaan die klachten ook weer weg.”
En dan ontspannen door lekker op de bank Netflix te kijken met een zak chips erbij?
“Mensen denken dat dat ontspannend is, maar dat lijkt alleen maar zo. Het zorgt voor een dopamine shot in de hersenen. Diezelfde dopamine die mensen voelen door die drukke dagen en steeds je telefoon checken. Dopamine werkt maar kort en is zo weer uitgewerkt. Echt opladen doe je op een andere manier. Door de natuur in te gaan, sociale verbindingen aangaan met mensen waar je energie van krijgt en door dingen te doen waar je energie van krijgt. Daar gaat je parasympatische zenuwstelsel van aan. Dat zorgt voor endorfine en duurzaam geluk, innerlijke rust en diepe ontspanning.”
Als je kijkt naar ons huidige zorgstelsel en de oplopende kosten. Wat zou dan voor ultieme kwaliteitsverbetering zorgen?
“Als de zorgkosten in het huidige tempo doorstijgen, betalen we in 2040 € 400 per maand. Daar moet dus iets veranderen. Vanuit de politiek kan een hoop gedaan worden door de invoer van een suikertaks en vrijstelling van btw op groente en fruit. Dan gaan meer mensen gezonder eten, ook in de lagere klassen waar nu veel gezondheidsproblemen zitten.”
“Daarbij denk ik dat we in de geneeskunde nieuwe gezondheidsprofessionals nodig hebben die mensen begeleiden bij gezond leven. Dus bij ontslag uit het ziekenhuis niet alleen een recept meegeven, maar ook een leefstijlplan met belangrijke verbeteringen in eten, bewegen en/of ontspannen. Net als in mijn eigen bedrijf kan ook de reguliere geneeskunde werken met online en/of groepsprogramma’s en video’s. De techniek is er en het is makkelijk op te schalen dus daar zit ontzettend veel potentie in.”
En wat kunnen mensen zelf doen?
“Zorg dat je floreert als mens en niet alleen overleeft. Dat doe je door goed voor jezelf te zorgen en gezonder en vitaler te blijven. Zo maken we ook de zorg vitaler en betaalbaarder, want door te werken aan leefstijl komen er minder chronische zieken bij. Daardoor blijft de aarde gezonder en kunnen we die beter achterlaten voor onze kinderen.”
schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Wil je onze nieuwsbrief ontvangen klik dan op deze button en vul het formulier in.