pexels-rodnae-productions-6724359

Dag 5 ‘In rust met vakantie challenge – Selfcare tips tijdens je vakantie

En de allerlaatste dag van de ‘in rust met vakantie – Challenge’ is aangebroken, bijna tijd dus om (hopelijk) heerlijk te kunnen genieten van je welverdiende vakantie.
De afgelopen periode heb je misschien wel onrust ervaren, stress of was het lastig om steeds te blijven zoeken naar de juiste balans. De tijd waar we ons nu in bevinden vraagt veel van ons en het is dan ook ontzettend belangrijk dat we energiek blijven, zodat we positief en met vertrouwen in het leven staan.

Om dat te bereiken deel ik tips om volledig op te kunnen laden, zodat je ook met meer energie weer terugkomt van vakantie.

Dagelijkse wandelingen- of sportieve activiteiten

Heerlijk opladen tijdens je vakantie, niets moeten en alles mogen. Hoe fijn is dat? Na een stressvolle periode is je brein erg actief, wat leidt tot onrust, minder goed kunnen slapen en verminderde concentratie. Door dagelijks te bewegen wordt de aanmaak van cortisol afgeremd waardoor je minder stress ervaart.

Probeer daarom op vakantie de tijd te nemen om lekker te sporten of een flinke wandeling te maken, je zal merken dat je daarna meer energie hebt.

Dagelijkse meditatie voor mentale ontspanning

Mediteren is goed voor mentale ontspanning, makkelijker in slaap te komen of om meer focus te hebben tijdens je werk. Vaak hoor je dat mensen in een periode dat ze rust hebben tot hele mooie nieuwe inzichten komen, over hun werk, leven en toekomst. Mediteren kan bijdrage aan nieuwe inspiratie en je inzichten geven in dat waar je wellicht enorm naar verlangd.

In de stilte komen de antwoorden, dus zoek juist op vakantie wat vaker die stilte op!

Selecteer je eigen momenten

Tijd doorbrengen met je gezin, partner of vrienden is natuurlijk waar vakantie vieren om draait, samen zijn. Toch kan het ook vermoeiend voor je zijn om continue mensen om je heen te hebben en alle prikkels steeds te verwerken. Vooral ouders van jonge kinderen ervaren op vakantie niet altijd rust.

Probeer daarom ook momenten in te plannen, om even iets voor jezelf te kunnen doen. Doe wat jij leuk vindt en maak er even jouw momentje van.

Beperk het gebruik van je telefoon

De grootste stoorzender is wel onze telefoon, die we altijd en overal bij ons dragen. Steeds als we onze telefoon oppakken om iets op te zoeken, maken onze hersenen het geluksstofje, dopamine aan. Dopamines zijn gelukshormonen en daar willen we graag veel van hebben, waardoor het verslavend werkt. Ben je er bewust van dat je telefoon dit in de hand werkt en daardoor sneller zorgt voor overprikkeling van de hersenen.

Tip: Neem je foto- en videocamera mee op vakantie, leg daar je vakantie op vast. Dan kan de telefoon wat vaker thuis blijven.

Vermijd overprikkeling

Zojuist al even benoemd, overprikkeling. Op heerlijke zomerse dagen zal je merken dat je na een dagje strand erg moe bent. Dit komt door het tekort aan magnesium wat is ontstaan bij de opname van vitamine D in je lichaam. Zijn je vakantiedagen gevuld met vele activiteiten in de zon, dan is wat extra magnesium nemen een aanrader. Overprikkeling ontstaat ook vaak op drukke dagen, waarbij je veel mensen om je heen hebt gehad. Voel je dat je moe bent, neem dan ook weer even de tijd om te ontprikkelen.

Met bovenstaande tips gaat je dat prima lukken!

Eet- en drink voldoende groente en fruit

Kun jij ook niet wachten tot je elke dag heerlijk kan genieten van al dat lekker eten? Ik kan in ieder geval ontzettend genieten van al dat lekkers en met name de Spaanse- en Italiaanse keuken.

Op vakantie verbrand je vaak minder energie dan je thuis doet, dus een klein beetje opletten wat je allemaal eet kan dan geen kwaad. Brood, pasta, frietjes, sausjes en desserts kun je op vakantie dan ook het beste matigen. Deze voeding zorgt ervoor dat je minder energie krijgt en meer vermoeid bent.

Om je lekker in je vel te voelen en elke dag meer energie te krijgen, kun je beter kiezen voor meer groenten, fruit, vis en vlees. Probeer elke dag wat bewuste keuzes te maken die goed voor je lichaam en geest zijn en kies bewust de momenten dat je wat extra’s wilt.

Je zal merken dat je energieker bent en steeds minder vermoeid bent!

Lees inspirerende boeken

Eindelijk heb je de tijd om een boek te lezen, maar welke boeken neem je mee? Boeken die je een goed gevoel geven, zorgen voor een positieve flow wat weer meer energie geeft. Ik lees dan ook op vakantie geen boeken over wereldproblemen, politiek of horrorverhalen. Inspirerende boeken waar ik iets van leer, waardoor ik nieuwe inzichten krijg maar ook boeken die zorgen voor een positieve mind, waardoor ik vertrouwen houd en zin heb in alles wat komen gaat.

Ben dus selectief in wat je leest, want alles wat je leest, hoort en ziet doet iets met je gevoel en manier van denken.

Doe dingen die je als kind ook leuk vond (waterglijbanen, trampolines, dansen, springen, zingen)

Volwassene voelen vaak een enorme verantwoordelijkheid, het speelse wat we als kind hebben ervaren verdwijnt dan meer naar de achtergrond. Om los te komen van een continue gedachtenstroom is het goed om iets te doen wat je als kind leuk vond om te doen. Persoonlijk houd ik enorm van water, dus ik verlies mezelf dan even volledig in het springen, duiken en glijden van de glijbanen in het water.

Maar zo zijn er nog veel meer activiteiten die je kunt doen om je gedachten te pauzeren en in beweging te komen, precies zoals je als kind ook deed.

Doe jij mee met de ‘in rust met vakantie – Challenge’ dan maak je kans op leuke items voor je vakantie. Deel via IG-Stories onze self care tips en laat andere deelnemers weten hoe jij ervoor zorgt dat je optimaal geniet van je vakantie. Tag @zorgvoorzzpnl, zodat ik jouw tips kan delen en we elkaar kunnen helpen heerlijk ontspannen met vakantie te gaan!