Grenzen stellen zzp'er blog Nancy van den Heuvel zorgvoorzzp.nl

Grenzen stellen, waarom is het toch zo lastig?

Grenzen stellen is ontzettend belangrijk als je ondernemer bent. In mijn eerste blog voor Zorg voor ZZP leg ik als expert in burn-outpreventie graag uit hoe je grenzen stelt en waarom het zo lastig en vooral heel belangrijk is.

ALS ZZP’ER BEN JIJ JOUW BEDRIJF

Er is niemand anders die je bedrijf overneemt, daarom is het heel belangrijk dat jouw bedrijf fit blijft, anders heb je tijdelijk weinig te bieden en minder inkomsten. Uit eigen ervaring weet ik wat het belang van je grenzen kennen en aangeven is, maar ook dat dat nog helemaal niet zo makkelijk is om te doen.

GRENZEN STELLEN, WAAROM IS HET TOCH ZO LASTIG?

“Ah, wil je voor mij even bij meneer Jansen langs om te checken of alles nog goed met hem gaat?” Voor je er bij nadenkt heb je “Ja, natuurlijk.” gezegd. Want wat is er nou fijner dan dat je ook als zzp’er  terug kunt vallen op collega’s als het nodig is?

Je stapt na je dienst in je auto en haalt eens diep adem. Zo, dat was weer een pittige dienst. Terugkijkend op de dag merk je dat je vooral aan het rennen bent geweest. Je wilde nog even snel je vriendin bellen om te vragen hoe het ging voor je wegging, je zus vroeg of je haar brood ook mee wilde nemen van de bakker en je had je opdrachtgever al een paar dagen geleden beloofd om een leuk verjaardagscadeau voor je zzp- collega te kopen. Dat moest er nu dan echt wel van komen.

Je merkt dat je steeds weer veel in de weer bent en dat het niet zomaar lukt om het rustiger aan te doen.

GRENZEN STELLEN, WAAROM IS HET TOCH ZO LASTIG?

Wij mensen zijn sociale wezens en hebben elkaar nodig. We hebben heel vroeg al geleerd dat je waardering krijgt wanneer je iets voor een ander doet. Als jij iets voor een ander doet, is het ook makkelijker om een keer een vraag terug te stellen. Maar doe je dat dan ook? En let je daarmee op je balans? We vinden die collega die altijd voor iedereen klaarstaat een betrouwbare en fijne collega. En dat maakt het lastig om grenzen te stellen. Je kunt je vast voorstellen dat wanneer jij NEE zegt, dat het onrust oplevert. Onrust waar je niet op zit te wachten.

WEES OOK AARDIG VOOR JEZELF

Steeds klaarstaan voor die ander levert je waardering op, maar het heeft ook een keerzijde. Want vaak aardig zijn voor een ander, betekent dat je niet altijd aardig voor jezelf bent. Je gaat dan, vaak onbewust, over je eigen grenzen heen. En neem je verantwoordelijkheid op je die niet voor jou bedoeld is.

Wat je mag leren is dat je jezelf op nummer 1 zet. Dat je eerlijk naar jezelf kijkt en je afvraagt of dit nu wel te doen is voor jou? Misschien ben je moe of had je andere plannen. Vraag jezelf eens af hoe vaak jij doet waar jij behoefte aan hebt of nodig hebt? En bedenk dan eens of je echt een vervelend mens bent als je een keer NEE tegen een ander zegt en JA tegen jezelf?

Weet dat wanneer jij lekker in je vel zit dat dit zijn uitwerking heeft op je omgeving. En wanneer jij echt JA zegt op een vraag dit ook eerlijk naar de ander toe is. Als zzp’-er ben jij jouw bedrijf! Je hebt de verantwoordelijkheid om je werk zo goed mogelijk uit te voeren. Je lijf is daarin een eerlijke raadgever. Als je de tijd neemt om te voelen wat je lijf aangeeft, zal ze je altijd laten weten of je over je grens aan het gaan bent. Het is dan echt het best om eerst weer goed voor jezelf te zorgen. En weet dat JA zeggen tegen jezelf mag; en hard nodig is om fit aan het werk te blijven!