Investeren aan het einde van het jaar KIA

Investeren aan het einde van het jaar verstandig? Of niet?

Misschien hoor je weleens van collega’s om je heen dat ze aan het einde van het jaar nog wat kosten willen maken. Vaak zie je dat ondernemers dan nog een laptop aanschaffen of een andere belangrijke zakelijke investering doen. Maar waarom doen veel ondernemers dit eigenlijk? Wat is de reden dat ze dit doen? Wat kan het je opleveren? En is het in alle gevallen wel zo voordelig om nog kosten te maken? Deze vragen en meer gaan we behandelen in dit BLOG, want nog een paar weken en dan is dit jaar weer voorbij. Nog precies op tijd om nog wat kosten te maken, of juist niet?

Belangrijke regelingen waarom investeren aan het einde van het jaar verstandig kan zijn.

Een belangrijke reden om nog voor 31 december zakelijke kosten te maken, is als je kosten maakt in de vorm van een investering. Het is wel enkel een voordeel wanneer je winst hebt gedraaid met je onderneming. Investeren voor het einde van het jaar heeft vooral een belastingtechnisch voordeel. Het zorgt er namelijk voor dat je geld bespaart op kosten die je toch al ging maken. Hoe dit precies in elkaar zit, leggen we uit.

De kleinschaligheidsinvesteringsafstrek (KIA)

We gaan de regeling behandelen en dat is de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek, ook wel de KIA genoemd. Een aftrekpost die als een extra mogelijkheid kan worden opgevoerd in je aangifte inkomstenbelasting (box 1) (eenmanszaak of VOF). Deze extra aftrekpost drukt je winst, waardoor de belasting lager wordt. Hierdoor betaal je een lager bedrag en dus per saldo minder belasting.

Voor wie is de KIA geschikt?

Allereerst moet het gaan om een zakelijke investering als je als ondernemer in aanmerking wilt komen voor de KIA. Een belangrijke voorwaarde is dat het bedrijfsmiddelen zijn die langer dan een jaar meegaan. Hierbij kun je denken aan een laptop, telefoon, machine of andere apparatuur die je nodig hebt binnen je onderneming. Nog geen website? Dan is dit de tijd om eens te gaan kijken naar de mogelijkheden om alsnog te investeren in je online zichtbaarheid. Zaken die je niet langer gebruikt, zoals visitekaartjes, kantoorartikelen, koffie etc. dan wordt dit niet gezien als een investering. Staat een mooie nieuwe auto hoog op je lijstje? Helaas, deze telt niet mee voor de KIA, behalve wanneer je de auto volledig zakelijk inzet.

Ondergrens investering

Een ander belangrijk onderdeel is dat de enkele investering minimaal €450 moet zijn. Ben jij als ondernemer BTW plichtig, dan is dit €450 exclusief btw. Daarnaast geldt ook nog dat de investering minimaal €2.300 (op 1 factuur) moet zijn en niet meer dan €318.449 mag zijn.

Het gaat er dus om dat je in totaal €2.300 moet investeren in 2019 en dat de minimale factuurwaarde €450 moet zijn!

Hoeveel aftrek krijg je met de KIA?

Je zult begrijpen dat hoe hoger je investering is, hoe meer aftrek je hebt. Maar houd hierbij ook rekening dat de winst uit onderneming daalt en dus je zakelijk vermogen. Ben je van plan binnenkort een woning aan te kopen dan doe je er slim aan zoveel mogelijk vermogen in je onderneming te laten zitten.

In onderstaande tabel geven we weer wat de mogelijkheden van aftrek zijn, wanneer je gebruik maakt van de KIA:

Totaal investeringen               KIA 2019
Tot €2.300                                        0%
€2.301 – 57.321                                28% van het totale investeringsbedrag

Voorbeeld 1: Je hebt een investering gedaan van €2.400. Je mag dan 28% maal €2.400 = €672 aftrekken volgens de KIA. Dit bedrag verlaagt de winst die je behaald hebt in 2019, waardoor je minder belasting betaald.

Is het altijd slim om gebruik te maken van de KIA?

In veel gevallen is het slim om gebruik te maken van de KIA, uitsluitend wanneer je nog reserves aan het opbouwen bent of van plan bent op korte termijn een financiering aan te gaan bij een bank. Mocht je dat niet van plan zijn dan is het altijd slim om gebruik te maken van de KIA.

Stel je hebt dit jaar al een nieuwe website aangeschaft van €2.000 en eigenlijk heb je ook nog een andere telefoon nodig, dan is het verstandig om deze uitgave in hetzelfde jaar te doen. Je totaalbedrag aan zakelijke investeringen zorgen er dan voor dat je minder belasting betaald over de winst uit je onderneming.

Investeer je bijvoorbeeld dit jaar €2.000 euro in een nieuwe website en koop je in Januari 2020 een nieuwe telefoon van €300, dan heb je in beide jaren geen voordeel van de KIA regeling. Plan je investeringen daarom zoveel mogelijk in een jaar, maar zorg er wel voor dat je enkel noodzakelijke investeringen doet.

Meer kosten maken om de winst te drukken

Je hoort vaak van ondernemers dat ze voor het einde van het jaar nog even veel kosten gaan maken om de winst te drukken, zodat zij uiteindelijk minder belasting hoeven te betalen. Dit is echter alleen van belang als het zakelijke investeringen zijn waar je bedrijf ook echt belang bij heeft. Vaak zie je dat er veel kosten gemaakt worden door etentjes en relatiegeschenken, maar is dit wel zo verstandig?

Wij zijn hier geen voorstander van, omdat het belangrijk is om als ondernemer vermogen op te bouwen. Wanneer je elk jaar veel kosten maakt, waarmee je je winst drukt bouw je geen vermogen op. Je bent kosten aan het maken die niet bijdrage aan de groei van je onderneming en dat is niet verstandig.

Een goede vuistregel is dan ook om uitsluitend kosten te maken waar je zakelijk profijt van hebt. Dus uit eten gaan met een zakenrelatie, die ervoor zorgt dat je volgend jaar mooie opdrachten hebt is verstandig. Of wanneer je met de winst die je gedraaid hebt net in een hogere belastingschijf terecht komt, waardoor je over een relatief klein bedrag aan meer winst, ook direct meer belasting betaald. In dit geval is het verstandig om toch nog even wat zakelijke kosten te maken, zodat je in een lagere belastingschijf terechtkomt.

Vraag je boekhouder of accountant om advies

Veel ondernemers doen zelf hun aangifte en besparen op de kosten van een boekhouder of accountant. Wij adviseren om in elk geval de expertise van een boekhouder of accountant in te winnen, zodat zij kunnen adviseren of investeringen wel of niet verstandig is. Bespreek met hen ook je doelstellingen voor komende jaren, zodat het advies ook gebaseerd is op de groei die jij met je onderneming wil gaan maken.

Daarnaast kijkt een boekhouder of accountant altijd of er aantrekkelijke regelingen zijn waar jij als ondernemer gebruik van kunt maken. Je bespaart er vaak mee, doordat je minder belasting betaald. Ook zijn de kosten voor een adviesgesprek voor elke ondernemer goed te overzien!

Maak jij al optimaal gebruik van alle regelingen die ondernemers in Nederland hebben?